Kruiden uit eigen tuin, hoe leuk en gezond is dat!!

          Dit kunt u ook, veel kunnen in de volle grond maar óók in een pot worden geweekt. Liefde geven is verplicht, net als water én licht !

Een aantal helaas niet in ons klimaat. Maar wel verkrijgbaar!

 


Basilicum

De smaak van basilicum lijkt enigszins op peper, is sterk en overheersend. Het past goed bij knoflook, tomaten- en groentegerechten (zoals aubergines) en Italiaanse gerechten. Het kruid geeft smaak aan pesto, olie en azijn. Verder is het onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

De bladeren van citroenbasilicum passen goed in sauzen, als je ze kneust ruik je de heerlijke geur al. Je krijgt er direct trek van!

De etherische olie en andere toepassingen

De etherische olie van basilicum wordt op vele manieren gebruikt. Basilicumolie geeft smaak aan likeuren. Het schijnt de geest te verfrissen wanneer men de olie inhaleert. De olie wordt ook gebruikt in zeep en parfums. Van de bladeren maakt men wijn, die als een tonicum en afrodisiacum gezien wordt, aangezien het de bijnierschors stimuleert. De bladeren verdrijven muggen en vliegen. Bovendien is een aftreksel bacteriedodend en bevordert het de spijsvertering.

Stoffen in basilicum

De werkzame stoffen in de etherische olie van basilicum is methylchavicol, cineol en linalol, loofstoffen en flavonoïden. Het is zweetafdrijvend en helpt ook tegen winderigheid.  Neem daarvoor een kuur van basilicumthee en drink 1 week lang elke dag 2 kopjes. Stop 2 weken en houd het vervolgens nog 1 week vol. Beter is natuurlijk  te achterhalen waar je die winderigheid door krijgt!

Het schijnt verder zo te zijn dat basilicum bij vrouwen die borstvoeding geven de moedermelkproductie kan verhogen. Lekker pesto met basilicum eten dus! 

   Volg de link, voer de bij bij!!!! help dit dier én jezelf!!

 Bieslook

Je gebruikt feitelijk de bladeren van bieslook, hoewel je ze misschien eerder stengels noemt. Ze smaken fris met een milde uiensmaak (een tikje knoflook). In de Nederlandse keuken kom je bieslook vooral tegen in salades en dressings. Toch past het kruid in meer gerechten. Zo wordt het in de Chinese keuken gebruikt bij vlees- of visgerechten, maar ook in sauzen en als garnering.

De prachtige paarse bloemetjes trek je uit elkaar om mee te garneren.

De bladeren (of bladstengels) van Chinese bieslook (Allium tuberosum) hebben een knoflooksmaak en is wat pittiger van smaak dan de 'gewone' bieslook (Allium schoenoprasum). In China blancheert men de bladeren en stengels van dit soort look. In de Chinese keuken spelen de bloemknoppen en -stelen een belangrijke rol. De zaden worden in dit land als tonicum gebruikt.

Van bieslook worden vele varianten gekweekt. Zo zijn er bieslooksoorten die naar citroen smaken of een sterke knoflookgeur hebben. Chinese bieslook is één van de oudste varianten. 

Selderij 

De bladeren van selderij worden gedroogd en vers gebruikt. In de Chinese keuken gebruikt men selderij blad in roerbakgerechten en in de Griekse keuken in soepen en sauzen. De bladeren smaken sterk overheersend. Verder worden ze aan salades, roomkaas, stamppotten en vullingen toegevoegd.

Gebruik selderijzaden

Selderijzaden worden gedroogd gebruikt. Gemalen zaden worden wel als vervanger van zout gebruikt. De zaadjes smaken ook sterk overheersend en enigszins bitter. Je vindt ze in de Engelse keuken terug in stoofschotels en inmaak. In de Indiase keuken in chutneys en in de Nederlandse keuken in tomatengerechten en kruidenmengsels.

Eigenschappen en werking selderij

De plant kan zwak giftig zijn (met de nadruk op zwak) en het is dus veiliger in gekookte gerechten. Meekoken vermindert ook de bitterheid van de smaak. De bladeren en stelen van selderij stimuleren de vertering van voedsel. De zaden en gedistilleerde olie van de zaden helpen gifstoffen uit het lichaam verwijderen, verminderen zwellingen en verlichten artritis en jicht.

Snijselderij, knolselderij en bleekselderij

Wat hierboven beschreven staat geldt voornamelijk voor snijselderij. De knol van knolselderij is minder scherp van smaak dan de bladeren van snijselderij. In principe teelt men knolselderij om zijn knol (als groente), maar de bladeren kunnen ook gegeten worden. (Het blad van) knolselderij kun je dus ook als keukenkruid beschouwen. Dit geldt ook voor de bladeren van bleekselderij, hoewel men daar ook voornamelijk de bladstelen van gebruikt en eet.

Bonenkruid

De smaak van bonenkruid is overheersend, kruidig en peperachtig. De eenjarige soort is wat minder pikant. Bonenkruid geeft smaak aan – de naam zegt het al – bonengerechten. Verder wordt het in de Nederlandse keuken ook wel in soepen, goulash en komkommersalade gedaan. Men gebruikt het om forel, salami, mierikswortelsaus, bitters en versterkende wijn smaak te geven. Het maakt ook deel uit van de kruidenmix Provençaalse kruiden, dat weet je direct als je het ruikt.

Het kruid helpt bij de vertering van zware maaltijden en helpt bij het afslanken. De bloeitoppen zijn samentrekkend en ontsmettend en worden in gorgeldrank verwerkt en in stoomproducten voor de vette (gezichts)huid. Gekneusd blad van bonenkruid verlicht ook bijensteken.

Citroenmelisse

Het blad van citroenmelisse wordt vooral vers gebruikt en smaakt ook echt citroenachtig. De bladeren kunnen in vele gerechten worden gebruikt. Denk aan salades, sauzen en vis- en kipgerechten in de Griekse keuken. In de typisch Nederlandse keuken kom je de blaadjes van citroenmelisse tegen in o.a. mayonaise, haring in het zuur en fruitgerechten. De bladeren geven verder smaak aan oliën, azijn en likeur.

Citroenthee

De thee van de blaadjes van citroenmelisse  is erg geliefd. De thee is kalmerend en opwekkend en zou ook hoofdpijn door stress en misselijkheid verzachten. Het helpt tegen nerveuze hartklachten en gebrek aan eetlust.

Buiten de keuken

Medicinaal gezien bestrijdt een extract van citroenmelisse virussen en helpt bij het genezen van wonden door aërobe bacillen te doden. De etherische olie is verfrissend en heeft opwekkende eigenschappen. Het verhelpt bepaalde soorten eczeem en allergieën. Hetzelfde geldt voor de tinctuur, die herpes en voetschimmel tegengaat. Ook werkt de tinctuur – net als de thee – goed tegen hoofdpijn door spanning.

Citroenverbena

De bladeren van citroenverbena hebben een citroenachtige, frisse smaak. Ze passen perfect in een kruidenthee, salades en zoete gerechten met fruit. Het wordt ook wel in dranken gebruikt. De citroensmaak matcht ook goed met frisse visgerechten en geeft smaak (al dan niet fijngehakt) in zomerse quiches.

Thee van citroenverbena

De thee van citroenverbena smaakt heerlijk fris. Het werkt ook enigszins kalmerend, net als kamillethee. De thee bevordert de spijsvertering, verlicht een verstopte neus en bronchiale klachten. Klinkt als een gezonde thee!

Buiten de keuken

Buiten de keuken worden de takjes en blaadjes o.a. aan potpourri toegevoegd. Verder zie je de etherische olie van citroenverbena terug in parfum en badolie. Als je een bladaftreksel maakt van dit kruid, dan schijnt dat te helpen bij gezwollen ogen – handig als je dus weinig slaap hebt gehad of een verdrietige periode doormaakt.

Echte Tijm en Citroentijm

Echte Tijm is onderdeel van het bouquet garni. Het kruid is dan ook zeer geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het goed in marinades en sauzen gebruiken. De smaak van het kruid is typisch mediterraan. Echte tijm is ook onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. Het past bijvoorbeeld ook goed in groente en/of aardappelgerechten uit de oven.

Citroentijm past bij?

Citroentijm past goed bij kip en fruitsalades. Deze tijmsoort ruikt sterk naar citroen. Alle soorten smaken goed in combinatie met rozemarijn. Het kruid is sterk van smaak, dus pas goed op dat je er niet teveel van in je gerecht doet, want het overheerst snel. Het is één van de kruiden die in het Franse Benedictine likeur worden gebruikt.

Tijm buiten de keuken

Tijm kan worden gebruikt bij depressies, verkoudheid, spierpijn en ademhalingsproblemen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kruid het afweermechanisme versterkt. Veel mensen kennen het vanwege de slijmoplossende werking. Het kruid heeft ook een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking. Bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.

Toepassing tijmthee

Het drinken van tijmthee helpt bij darminfecties en spijsverteringsklachten. Als je last hebt van je bovenste luchtwegen (zoals kriebelhoest of keelholteontsteking) kan het langzaam drinken van (of gorgelen met) de thee verlichting bieden. Stomen met tijm en kamille kan heel fijn zijn als je de griep hebt.

Dille

De smaak van dille is fris maar overheersend. Gedroogde dille is vaak minder lekker, daar zit gauw een bijsmaakje aan. Dillezaad is zacht, zoet en kruidig en doseer je met mate. De fijnste smaak zit in de verse, onrijpe, groene zaadhoofden. Deze hoofdjes geven smaak aan dille-inmaak, azijn, Gravad Lax en aardappelsalade.

In de keuken

Onrijpe schermen en bladeren zijn smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. De zaden zijn mineraalrijk en geschikt voor een zoutarm dieet. Deze zaden worden vooral in Scandinavië en Oost-Europa (pittige en zoete gerechten) gebruikt. In de Nederlandse keuken worden ze gebruikt in groentes, soepen, salades, sauzen en gestoofde vis.

Buiten de keuken

De zaden bevorderen de spijsvertering. Een aftreksel ervan vermindert de hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid. De gedistilleerde olie van de bladeren geeft smaak aan dranken en voedsel.

Kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid kent een lange historie wat betreft gebruik in en buiten de keuken. Het is een bekende plant in de kruidengeneeskunde. Het schijnt dat het de status sierplant heeft gekregen toen Karel de Grote het in zijn tuinen liet aanplanten.

Gebruik in de keuken

Groot kaasjeskruid kun je als groente eten. Vergelijk het qua bereidingswijze met spinazie en doe bijvoorbeeld de jonge bladeren rauw door de salade of eet de bladeren gekookt. Ook geeft het smaak aan soepen en sauzen. De smaak is enigszins noot-achtig. Ook de bloemetjes kun je eten en die hebben een milde zacht-zoete smaak.

Je ziet kaasjeskruid vandaag de dag nog nauwelijks in recepten terugkomen. Het kruid bevat verschillende vitamines, dus leent zich perfect als groente.

Heilzame werking kaasjeskruid

De werkzame stoffen van kaasjeskruid zijn etherische oliën, slijm- en looistoffen. De etherische oliën lossen slijm op. Verder geven ze ontspanning bij kramp. De slijmstoffen van de plant kunnen voor beschermende laagjes zorgen en prikkels verzachten. Ideaal dus bijvoorbeeld bij hoestklachten om de boel wat af te zwakken. Gorgel in dat geval met wat voldoende afgekoelde thee om de stoffen goed het werk te laten doen.

Verdere toepassing buiten de keuken

Het is een kruid dat al eeuwenlang toegepast wordt in de kruidengeneeskunde. Naast dat je de kruidenthee van groot kaasjeskruid goed kunt gebruiken om ontstekingen in de mond wat te verzachten, helpt het ook om keelpijn te verminderen. Een omslag met aftreksel van de bloemen van kaasjeskruid helpt bij eczeem. Verder helpt het uitwendig (al dan niet in combinatie met andere kruiden) om ontstekingen te verzachten.

Kamille, echte

Van de (gedroogde) bloemen van echte kamille zet men thee. Kamillethee heeft een zenuwstillende en kalmerende werking. Het verlicht indigestie, misselijkheid en slapeloosheid. De bloemen bevatten veel mineralen en vitamine A.

Bijzondere eigenschappen kamille

Een extract van echte kamille verzacht zenuwspanningen, spijsverteringsproblemen en ontstoken ingewanden. Cosmetisch gezien wordt kamille op verschillende manieren gebruikt. Zo verminderen gebruikte theezakjes en bloemencrème ontsteking en wallen onder de ogen. Bovendien werken ze als een kompres op wonden en exceem. Om het haar te blonderen en te verzorgen kun je een bloemenafkooksel maken. Kamille in het bad verzacht en bleekt beschadigde huid door zon of wind.

Etherische olie

De etherische olie van echte kamille is op meerdere vlakken werkzaam. Hoewel de olie van roomse kamille en echte kamille bestanddelen gemeen hebben, verschillen de verhoudingen. Over de werking van de etherische olie van zowel Roomse als echte kamille kun je meer lezen bij Roomse kamille.

Knoflook

De knoflookteentjes worden in vele gerechten gebruikt. Het is met name populair in de warmere landen, mede doordat de planten daar de beste smaak ontwikkelen.

De smaak van knoflookteentjes

Knoflook heeft een sterke smaak, is zeer overheersend en kruidig. Verse knoflook is sterker van smaak dan gedroogde. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel vlees- als visgerechten, sauzen, salades en marinades. In veel recepten fruit je de fijngehakte knoflookteentjes eerst even een paar minuten. Dat is wat minder scherp dan rauwe knoflook.

In welke vormen verkrijgbaar

Knoflook is op verschillende manieren te koop. Zo kun je zowel verse als gedroogde knoflookbollen kopen, in de vorm van knoflookpoeder en pasta.

Verse of gedroogde knoflookteentjes

Verse teentjes smaken scherper.

Knoflookpoeder

Knoflookpoeder is gemalen gedroogde knoflook. Je voegt een of meerdere theelepels toe aan je gerecht als vervanging voor knoflookteentjes. De smaak is net wat muffer van smaak dan verse knoflook.

Knoflookpasta

Knoflookpasta is uitgeperste knoflook in olie. Ook hier voeg je theelepel(s) van toe aan je gerecht. Het heeft een overheersende smaak, net als gewone knoflookteentjes, maar is wat bitterder van smaak.

Werking van knoflook

Je bent knoflook vast al wel eens tegengekomen in verband met de cholesterolverlagende eigenschappen ervan. Daarnaast heeft het de volgende positieve eigenschappen:

  • Knoflook reinigt het het bloed.
  • Het kruid helpt tegen acne.
  • Het vermindert de bloeddruk.
  • Het verhindert bloedklontering.

Alle Allium soorten bevatten vitamines en ijzer en zijn zwak antibiotisch. Testen bevestigen een antibiotische werking van knoflook tegen bijvoorbeeld Cholera, Salmonella, Dysenterie en Tyfus. Knoflook werkt slijmoplossend.

Lavas ofwel Maggikruid

Je kunt zo'n beetje alle delen van de maggiplant in en buiten de keuken gebruiken. Het is een erg heilzaam kruid. Het heeft wel een erg uitgesproken smaak, dus overdrijf het niet.

Lavas in de keuken

De wortel of bladeren van lavas geven aroma aan soepen en stoofpotjes. Het smaakt vooral naar pittige selderie of geeft de welbekende maggismaak (van de soort Ligusticum levisticum). Voor de beste smaak laat je het loof en/of de wortel even meekoken.

De poedervorm is gemalen gedroogd blad en heeft een scherpe, overheersende smaak en kun je op dezelfde wijze gebruiken. Let wel op dat de smaak net wat overheersender is dan vers blad of wortel. 

De wortel van lavas verwerkt men daarnaast rauw in salades en in zure conserven. Verder kun je de zaden prima culinair gebruiken. Verkruimel ze door brood en pasteien of bestrooi brood met hele zaden. Strooi ze verder bijvoorbeeld eens over de salade, aardappelpuree of rijst.

Tenslotte kun je de stengel ook eten, bijvoorbeeld gekonfijt door een salade of gestoomd. Je kunt ze ook op de barbecue of in de oven grillen. De stengels zijn wat hard, vandaar dat een specifieke bereiding wel wenselijk is.

Lavas buiten de keuken

Mensen gebruiken met name de wortel als geneesmiddel, omdat deze de hoogste concentratie aan etherische oliën bevat, meer dan de bladeren en stengels. Deze oliën verminderen waterzucht (oftewel opeenhoping van vocht) en hebben een licht krampstillend effect. Zo is lavasthee ideaal tegen brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en oprispingen. Verder werkt de slijmoplossende wortel bij zweertjes in de mond, ontsteking aan de amandelen, blaasontsteking en bronchitis. De thee zet je door 1 volle theelepel gedroogde lavaswortel te overgieten met 1 kop koud water. Dit breng je aan de kook en vervolgens zeef je het direct.

Let op: lavas niet gebruiken als je zwanger bent of last hebt van een nierziekte.

Lavendel, wat een feest...

Op de bloemen van lavendel zitten de meeste oliekliertjes. Bovendien zitten er looistoffen, flavonoiden, fytosterinen en cumarinen in. De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.

Lavendelthee en bloemenwater

Je kunt goed thee zetten van lavendel. Hiertoe laat je een theelepel bloemen (meer of minder afhankelijk van je eigen smaak) enkele minuten trekken. Lavendelthee werkt ontspannend en wordt gebruikt tegen angst, hoofdpijn, winderigheid, misselijkheid, duizeligheid en slechte adem. Bloemenwater zorgt voor een snelle vernieuwing van de huidcellen en werkt ontsmettend bij acne.

De geur van de gedroogde bloemen blijft lang sterk. Ze worden dan ook vaak gebruikt in kruidenbuiltjes en potpourri. Het schijnt dat takjes lavendel met bloemen een afweermiddel tegen vliegen vormen en in een zakje naast je hoofdkussen zorgt voor een goede nachtrust.

Je kunt natuurlijk ook een lavendelbad nemen, waarvoor je 1 liter kokend water over ongeveer 100 gram bloesems giet in een kom of kan. Dit laat je zo'n 10 minuten trekken en giet je bij het badwater. Dat ruikt natuurlijk niet alleen heerlijk, maar werkt ook kalmerend. Zo'n bad frist je op en helpt ook tegen een lage bloeddruk.

Etherische lavendelolie

Over de etherische olie kun je bijna een boek schrijven. Lavendelolie wordt zeer vaak als geurstof gebruikt. Verder heeft het een brede werking als geneesmiddel; het werkt ontsmettend, pijnstillend en ietwat verdovend. Enkele toepassingen van de olie binnen de aromatherapie zijn:

  • bij snijwonden, brandwonden en andere wonden,
  • tegen spanningen,
  • tegen depressie en slapeloosheid,
  • tegen hoge bloeddruk,
  • tegen lymfatische verstopping,
  • bij een slechte spijsvertering en
  • bij menstruatieproblemen.

Ook zouden de looistoffen in lavendel diarree tegengaan en bevordert lavendel de galafscheiding door de lever.

Marjolein

Echte marjolein smaakt fris, zoetig en tegelijkertijd gekruid. Echte marjolein heeft een zachtere smaak dan oregano (wilde marjolein). Het kruid maakt traditioneel onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix. Een andere benaming voor echte marjolein is majoraan.

Marjolein wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, vlees, aardappelgerechten, kaas en likeur. Wat specifieker kom je het kruid zoal tegen in tomatengerechten, ragouts en gebraden wild. Het blad van marjolein kun je zowel vers als gedroogd gebruiken en geurt heerlijk in gerechten.

Thee van marjolein

Thee van majoraan verlicht hoofdpijn, verkoudheid en kalmeert de zenuwen. Verder bevordert het de spijsvertering, Men doet de aromatische bladeren in geurzakjes en lotions.

Etherische olie

De etherische olie van marjolein vermindert het verouderingsproces van de huid. De olie wordt gedistilleerd uit de bladeren en bloesemtoppen. Men voegt marjolein olie aan parfums en cosmetica toe. Enkele andere eigenschappen van deze etherische olie is dat het virusbestrijdend en krampverlichtend is, en de bloedsomloop stimuleert.

Peterselie, platte en krul

Het blad en de stengels van peterselie zijn vitamine- en mineraalrijk. Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken. Peterselie en dan met name de krulpeterselie wordt vaak als garnering gebruikt. In het Midden-Oosten eet men de bladeren als groente. De wortel wordt in soepen en stoofpotten gebruikt.

Peterseliewortel heeft een pittige peterseliesmaak en kan als groente gekookt worden.

Als je een knoflookrijke maaltijd hebt gegeten, helpt het om na de tijd te kauwen op bladeren van peterselie, dit verfrist de adem.

Positieve eigenschappen

Peterselie heeft vele positieve eigenschappen. Zo zijn de wortels, zaden en bladeren vocht afdrijvend, ruimen huid verouderende vrije radicalen op en verminderen het vrijkomen van histamine. Peterselie verlicht reumatiek en bevordert de spijsvertering. Kompressen van het blad verzachten snijwonden en verstuikingen.

Rozemarijn

De smaak van van het kruid rozemarijn is mild, maar snel overheersend. Het is een oud keukenkruid, dat vooral in Italiaanse gerechten goed past. Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels. Rozemarijn is onderdeel van de traditionele samenstelling van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. In de Nederlandse keuken strooit men het kruid graag over aardappels.

Werking en eigenschappen

De bladeren helpen bij de vertering van vet en worden in afslankproducten gebruikt. Ze zijn ontsmettend en helpen bij het bewaren van voedsel. Rozemarijn zorgt voor een betere doorbloeding en verzacht daarmee gewrichtspijn. Het stimuleert de doorbloeding. De gedistilleerde olie van de bloeiende toppen stimuleert dan ook het centrale zenuwstelsel en de bloedsomloop. Deze rozemarijnolie verlicht spierpijn, is versterkend en werkzaam tegen bacteriën en schimmels.

Men gebruikt de bloemen van rozemarijn wel als decoratie, zowel vers als gesuikerd. Gedistilleerd bloemenwater vormt een kalmerende ooglotion. Wat andere cosmetische doeleinden betreft, gebruikt men de bladeren in eau de cologne, haarconditioner voor donker haar en antiroosshampoo.


Salie

De bladeren van salie zijn zeer scherp van smaak (niet te verwarren met "heet") en worden spaarzaam toegevoegd aan gerechten. Gedroogde salie is nog sterker van smaak dan verse. Het helpt bij de vertering van bijvoorbeeld vet vlees.

Het kruid is heerlijk als je het in boter smoort en daarna de gekookte pasta er in doet. In de Amerikaanse keuken snippert men het door de aardappelpuree. De bloemen kunnen in de sla gebruikt worden. (Gedroogde) salie is ook wel onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden.

Van de bloemen van salie trekt men een lichte, balsemachtige thee. De thee van het blad is een ontsmettend middel voor zenuwen en bloed. Bovendien werd het kruid vroeger meegekookt met melk. Dit heet ook wel saliemelk en werd als geneeskrachtig en rustgevend beschouwd. Als je het blad over je tanden wrijft, schijnen ze witter te worden. Het kruid bevat hormoonachtige stoffen die bij onregelmatige menstruatie en de overgang kunnen helpen.

Verse salie koop je op de markt en gedroogd in de supermarkt. Het wordt afgeraden het kruid tijdens de zwangerschap te gebruiken.

Kerrie plant

Takjes en bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de Mediterrane keuken.

Marokkaanse munt

Aarmunt, pepermunt en witte munt zijn smaakmakers in sauzen, azijn, groentes, desserts en drankjes. Verder worden de blaadjes gekonfijt. De smaak van verse munt is pepermuntachtig. De gedroogde vorm is enigszins muf maar daar kun je heerlijke muntthee van zetten.

In de Engelse keuken gebruikt men het in sauzen en stoofgerechten. In de Griekse keuken eveneens in sauzen en meegestoofd met lams- en schapenvlees. In de Indiase keuken wordt munt in dranken en chutneys gebruikt. In de Turkse keuken in soepen en salades. Citroenmunt wordt specifiek bij kip en in vruchtensalades en dranken toegevoegd. Witte munt smaakt ook erg lekker in vruchtensalades. Rode raripilamunt heeft een zachte smaak en past goed in salades, desserts en wederom weer dranken.

Muntthee is zeer geliefd in de Arabische wereld. De verkoelende bladthee van akkermunt verzacht verkoudheid met koorts en reisziekte.

Munt geeft smaak aan inmaak, sigaretten, drank, tandpasta en medicijnen. De muntsoorten zijn stimulerend, bevorderen de spijsvertering en verminderen winderigheid. Pepermunt heeft bovendien nog vele andere eigenschappen: is antiseptisch, antiparasitair, antiviraal en heeft zweetopwekkende eigenschappen. Inademing van de etherische olie vermindert misselijkheid en verbetert de concentratie

Hertzmunt heeft wollig blad, blijft ong. 30 cm en bloeit net zo prachtig.

Fenegriek

Fenegriek remt de opname van cholesterol vanuit de darm. Bovendien stimuleert het de aanmaak van galzuren zodat cholesterol vanuit de lever kan worden afgevoerd richting toiletpot. 

Het werkt bloedsuikerspiegel verlagend, 

et verzacht de maag- en darmslijmvliezen en helpt tegen overgangsklachten.

Fenegriekzaad met pittige smaak

Fenegriekzaad is een typisch Indiaas kruid met een warm, kruidig, kerrie-achtig aroma. Fenegriekzaadjes zijn heerlijk in salades, groenteschotels, currysaus, gebak, brood, vlees, wortelen, erwtensoep en als kaaskruiden.

Fenegriekzaad voor de gezondheid

Fenegriek wordt al eeuwenlang gebruikt als natuurlijk medicijn in het Oosten en Azië. Fenegriekzaad bevat van nature veel ijzer. Hierdoor helpt het om het lichaam aan te sterken. Daarnaast is een kopje fenegriekthee na een zware maaltijd ook een goed idee.

Fenegriekzaad wordt ook wel eens Grieks hooi genoemd. Deze naam kreeg het omdat de oude Grieken het kruid door hooi voor hun paarden mengden. Hierdoor kwamen de paarden sneller in conditie en kregen ze een gezonde vacht.

Voorts lijkt het libido verhogend te werken!


Veenbessen

Veenbessen worden al lang gepromoot voor blaasinfecties.  Blaasinfecties komen vooral bij vrouwen voor en veroorzaken heel vervelende klachten, zoals vaak kleine hoeveelheden moeten plassen, een branderig gevoel bij plassen en 's nachts opstaan om te plassen. Vrouwen hebben een kortere plasbuis dan mannen en uit de darm kunnen bacteriën via de vagina in de blaas terecht komen. Deze bacteriën hechten zich vast aan de blaaswand en zijn oorzaak van de ontsteking.

Veenbessen bevatten een molecule (proanthocyanidine of PAC) die voorkomt dat bacteriën blijven plakken aan de blaaswand. Op die manier vermindert dit het risico op een blaasinfectie. 

Het is niet duidelijk hoeveel veenbessensap je moet drinken noch hoeveel supplementen je moet innemen om blaasinfecties te voorkomen maar als je er gevoelig voor bent is het handig om dagelijks wat te gebruiken.

Valeriaan

Valeriaan is veel gebruikt in de volksgeneeskunde, de homeopathie, de fytotherapie en wordt zelfs nog steeds als rustgevend middel gebruikt in de reguliere geneeskunde. Het grote voordeel aan valeriaan is dat het rustig maakt zonder dat het concentratievermogen wordt aangetast. Het coördinatievermogen en geestelijk evenwicht wordt versterkt doordat valeriaan de aanmaak en werking van de juiste neurotransmittors reguleert.

Valeriaan heeft een kalmerend en ontspannend effect op het zenuwstelsel. Het heeft in de hersenen een soort tegenovergesteld effect als caffeïne. Stoffen in valeriaan werken als GABA-versterkend middel. GABA is een neurotransmitter die zorgt voor een angst- en stresswerende werkzaamheid. Daarnaast zorgen andere stoffen in valeriaan ervoor dat GABA wordt aangemaakt. Deze neurotransmitter is niet alleen actiever maar ook meer aanwezig in de hersens, na inname van valeriaan. Hierdoor werkt valeriaan goed om angsten te bestrijden. Overdreven rusteloze zenuwimpulsen van andere hersenonderdelen worden verminderd door de valeriaanwortel. Door deze krachtige medicinale werkzaamheid is het een effectief middel bij een groot aantal indicaties. Lees verder op; Valeriaan informatie


Stevia

Oftewel honigkruid.

De Stevia is een subtropische en dus niet winterharde vaste plant, in Nederland prima als éénjarige te telen, maar ook als kuipplant binnenshuis over te houden.

Het eetbare gedeelte is het blad: het is 10 x zo zoet als suiker (en dat is het echt!). Bij het kauwen op de blaadjes proef je eerst wat van het heel zacht behaarde blad, en daarna een zeer zoete smaak (zoals je dat ook proeft in bijvoorbeeld aspartaam en andere zoetstoffen, zoeter dan suiker dus). Stevia is een natuurlijk middel en levert geen calorieën en dat maakt deze plant erg gewild.

Tot 2010 mochten zoetstoffen die gemaakt waren van Stevia in Nederland niet worden verkocht omdat er nog niet genoeg wetenschappelijk onderzoek was gedaan naar eventuele bijwerkingen (die onderzoeken zijn overigens wel in bijvoorbeeld Japan gedaan en daar is Stevia als ongevaarlijk beoordeeld en is het al sinds de jaren 70(!) in de handel).

Sinds 2010 is echter nu ook in Nederland de verkoop van Stevia in producten toegestaan.




Rozenblad

Wat is het een feest, al die prachtige uitbundig bloeiende rozen. In prachtige kleurschakeringen van wit naar donkerrood.

Telkens als ik wat van al die kleuren oogst, wordt ik heel erg blij. De geuren zijn fantastisch.

Dan gebruik ik de meest geurende om een heerlijke rozenolie te maken. Ook rozenwater, dat deed mijn oma vroeger ook.

Zij gebruikte de olie iedere avond op haar handen, dan zouden ze minder rimpelig worden! Het rozen water vernevel je zomerdag in je gezicht, heerlijk geurend en verfrissend. De inhoudsstoffen van de rozen zijn een weldaad voor je huid. 

Genieten dus!



Zoethout

Zoethout is een stokje waar je lekker op kunt knauwen. Dat is goed voor je tanden. Het smaakt zeer lekker en zoet. Het wordt in sommige snoepwinkels als snoep verkocht. Het is een van de weinige dingen uit de snoepwinkel die niet slecht zijn voor je tanden. In zoethout zit een zoetstof die 50 keer zo zoet is als suiker maar geen nadelige effecten heeft op het gebit. Zoethout wordt gebruikt als smaak- of geurstof in tabak, drank, drop, voedsel en cosmetica.

Geneeskracht van zoethout

In Japan wordt zoethoutwortel gebruikt om hepatitisinfecties mee te behandelen. Ook Kaposi's sarcoma, een menselijk herpesvirusziekte die veel AIDS-patiënten krijgen wordt behandeld met zoethout. Tegenwoordig worden ook mond- en maagzweren behandeld met zoethout. Zoethout geeft de maag rust. Een maagzuuroprisping(dyspepsie) wordt tegengegaan door zoethout. Doordat het de maag tot rust brengt wordt zoethout gegeven na een voedselvergiftiging. Het wordt ook gegeven aan mensen die lijden aan een prikkelbaredarmsyndroom en de ziekte van Crohn.

Traditioneel geneeskundig gebruik van zoethout

In de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde wordt zoethout gebruikt in kruidenmixen. Het zou de andere kruiden helpen om op de goede plek te komen en om het lichaam te harmoniseren, dat wil zeggen van ziekte te ontdoen. Zoethout wordt in de ayurveda en in Europese traditionele geneeskunde gebruikt om een hoest tegen te gaan. Het slijm komt sneller los door zoethout. Zoethout helpt tegen keelpijn en astma; het werd voor dit doel al door artsen uit het oude Griekenland en het antieke Egypte aangewend. Zoethout als antikeelpijnmiddel is de afgelopen jaren helemaal herontdekt in Duitsland alwaar 500 ton zoethout per jaar wordt ingevoerd om het te gebruiken als keelpijnmedicijn. In de traditionele Europese geneeskunde is zoethout vaak aanbevolen als medicijn tegen verkoudheid en leverziekten.

Doe er je voordeel mee! 

Klik hier en begin te typen. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem.

Klik hier en begin te typen. Magnam aliquam quaerat voluptatem ut enim ad minima veniam quis nostrum exercitationem ullam corporis.