Mocht u iets goeds willen doen voor uzelf, door enkele veranderingen door te voeren in uw eetpatroon, raad ik u aan dit stap voor stap te doen. Begin met een of twee dingen die u eenvoudig in uw dagelijks leven kunt inpassen. Wacht tot dit goed gaat, voordat u de volgende stap zet.
Eet alleen wanneer u trek heeft Vertrouw op de signalen die uw lijf geeft. Eet pas zodra u echt voelt dat u trek heeft en de vorige maaltijd volledig is verteerd (ca. 3-5 uur na een hoofdmaaltijd). Eet niet te veel. De maag zou na de maaltijd slechts voor 3/4 gevuld moeten zijn.
Eet op vaste tijden Probeer uw maaltijden elke dag ongeveer op hetzelfde moment tot u te nemen. Beschouw de lunch als uw hoofdmaaltijd en houd de maaltijden in de ochtend en avond licht. Eet uw lunch het liefst rond 12.00 uur – op dit moment van de dag is het spijsverteringsvuur (agni) namelijk op zijn sterkst. Neem uw avondeten vroeg op de avond tot u (18.00 uur en uiterlijk om 19.00 uur) en vermijd hierbij zware voedingsmiddelen als vlees, worst, vis, yoghurt, kaas, karnemelk, kwark of vergelijkbare eiwitrijke producten. Deze zijn belastend voor het lichaam en kunnen uw nachtrust mogelijk verstoren. Neem zolang u geen trek heeft liever geen tussendoortjes.
Eet in een ontspannen setting Zorg tijdens de maaltijd voor een rustige en ontspannen atmosfeer. We raden u aan terwijl u eet niet te lezen, werken of televisie te kijken. Neem uw maaltijden altijd zittend tot u en blijf nadien nog 5-10 minuten rustig zitten of ga zelfs even liggen, om uw lichaam de kans te geven zich helemaal voor te bereiden op het verteren van uw voedsel.
Let goed op uw tempo Eet niet te snel, maar ook niet te langzaam. En kauw alles goed.
Eet vers bereide maaltijden Zorg ervoor dat wat u eet vers bereid, smakelijk, goed verteerbaar en warm is. Warm liever niets op en vermijd voedingswaren die te lang staan. Kies waar mogelijk voor verse, volwaardige en biologische producten.
Neem vooral gekookt voedsel tot u Zorg ervoor dat het grootste gedeelte van wat u eet gekookt is, aangezien het lichaam voedsel op deze manier beter kan opnemen. Eet rauwkost liever als bijgerecht (salade). Honing mag niet worden verhit, en kan dus beter ook niet bij het koken of bakken worden gebruikt..
Meer als 'bonus': verfijn uw gerechten met de juiste smaakmakers Breng uw gerechten op smaak met passende specerijen. Smaken zijn namelijk ook belangrijk en hebben zo hun eigen gezondheidsvoordelen. Specerijen kunnen bovendien de spijsvertering bevorderen en gericht worden ingezet om de dosha-balans te verbeteren. Vata-, Pitta- of Kapha-Churna's zijn hiervoor zeer geschikt. Om onze dosha-balans te behouden, is het belangrijk waar mogelijk elk van de zes smaakrichtingen in elke maaltijd te verwerken. Hierbij kunnen specerijen goed van pas komen..
Drink bij voorkeur iets warms en niet te veel bij de maaltijd Kies als u iets wilt drinken tijdens het eten voor dranken als water, sap of lassi en neem deze in kleine slokjes tot u. Wie meer wil drinken, doet er goed aan dit minimaal een uur voor of na een maaltijd te doen. Hete/warme dranken genieten de voorkeur en ijskoude dranken kunnen beter worden vermeden. Laat melk bij uw maaltijden liever achterwege. Melk kan echter wel goed worden gecombineerd met toast, graanproducten en zoete voedingsmiddelen.
Stem uw voeding af op uw dosha-type Naast deze algemene voedingsrichtlijnen is er binnen ayurveda een centrale rol weggelegd voor voeding die aansluit bij het betreffende dosha-type, rekening houdend met de individuele dosha-balans en spijsverteringskracht (agni).
Gebruik ayurvedische voedingssupplementen Vul uw voeding aan met voedingssupplementen. Al naar gelang de samenstelling kunt u deze ook gericht inzetten om uw dosha-balans beter op peil te houden.
bron; ayurveda.nl
Wij gebruiken cookies om onze website goed te laten functioneren en te beveiligen, en om je de best mogelijke gebruikerservaring te bieden.
Geavanceerde instellingen
Je kunt jouw cookievoorkeuren hier aanpassen. Schakel de volgende categorieën in of uit en sla de selectie op.
De essentiële cookies zijn essentieel voor de veilige en correcte werking van onze website en het registratieproces.
Functionele cookies onthouden jouw voorkeuren voor onze website en maken het mogelijk deze aan te passen.
Prestatiecookies controleren de prestaties van onze website.
Marketing cookies stellen ons in staat de prestaties van onze website te meten en te analyseren.