En hier let je op.
1. Koolhydraten
Voldoende koolhydraten krijg je binnen
door de dagelijkse broodmaaltijd met
volkorenbrood en door het eten van
ongezoete muesli, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Een belangrijke voedingsstof, jodium, zit in vis en
broodzout. Aangezien vegetariërs geen
vis eten, is brood of gejodeerd zout een
goede bron.
2. Groente en fruit
De aanbeveling is dagelijks minimaal 2
porties (200 gram) fruit en 250 gram groenten te nuttigen. Ideaal is een goede
mix van Hollandse seizoensgroenten en
-fruit aangevuld met exotisch fruit (Fairtrade banaan, citrusvruchten). Zie ook
de groenten- en fruitkalender van Milieu
Centraal. Vitamine C optimaliseert de
opname van plantaardig ijzer. Daarom
is het verstandig bij ontbijt en lunch een
vitamine C-bron te nuttigen zoals fruit,
rauwkost of een glas sinaasappelsap.
De hoofdmaaltijd bevat door de daarin
aanwezige groenten over het algemeen
voldoende vitamine C.
3. Vet
Vet levert niet alleen energie, maar
ook essentiele vetzuren en vitamines. Vet voor op brood is boter, margarine of halvarine. Deze vetten zijn
een goede bron van vitamine A en D.
Boter is altijd vegetarisch. Margarine en
halvarine kunnen nog dierlijke E-nummers, gelatine of dierlijke vetten bevatten. Let dus goed op de ingrediëntenlijst.
(Gebroken) lijnzaad, chiazaad, lijnzaadolie en koolzaadolie zijn goede bronnen van de essentiële omega 3-vetzuren.
Ook walnoten zijn rijk aan linoleenzuur.
Lijnzaadolie is alleen geschikt voor koud
gebruik (in bijvoorbeeld dressings); in
koolzaadolie kun je bakken.
4. Eiwit
Goede vegetarische eiwitbronnen zijn
noten, peulvruchten, sojaproducten (zoals tofu en tempé) en zuivelproducten
als kaas en eieren. De laatste twee zijn
bovendien belangrijk voor de vitamine
B12-voorziening. Indien je verschillende
eiwitbronnen verspreid over de dag eet,
of in combinatie, krijg je genoeg van de
benodigde aminozuren binnen. Voor noten kun je 25 gram per persoon per maaltijd aanhouden, voor gare peulvruchten
(bijvoorbeeld (kikker)erwten) 135 gram,
voor eieren 2 stuks en voor tahoe en vegaburgers ongeveer 100 gram. (Vegetarische) kaas is lekker voor de smaak, maar
bevat wel veel zout en verzadigd vet.
5. Vocht
Per dag kun je 1,5 tot 2 liter (op een warme dag) vocht binnen krijgen in de vorm
van bijvoorbeeld water, thee, koffie en
melk(producten).
6. Energie
De voedingsrichtlijnen zijn zo opgesteld,
dat je hiermee niet aan voldoende calorieën komt, zeker niet als je een actieve
leefstijl hebt. Er is dan ook nog een 'vrije
ruimte' voor niet-basisvoedingsmiddelen. Hierbij kun je denken aan soep, toetjes en tussendoortjes.
Deze info is verstrekt door de vegetariërsbond.