Lekkende darm, wat nu?
Lekkende darm herstellen
Verwijder irriterende stoffen.
In deze fase richt men zich op het verwijderen van mogelijke triggers en irriterende stoffen die de darmgezondheid beïnvloeden.
Voedingsmiddelen die de darmen kunnen beschadigen zijn:
- Bewerkte voedingsmiddelen.
- Allergenen zoals gluten, lactose, soja, eieren en noten.
- Suiker en zoetstoffen.
- Additieven en conserveermiddelen.
- Herbiciden en pesticiden.
- Alcohol en cafeïne.
Veelvoorkomende kruiden die hierbij ingezet worden zijn oregano, kurkuma, gember en berberine.
Ondersteun je spijsvertering.
Nog voordat je begint met het behandelen van de darmen, is het essentieel om de rest van het spijsverteringsproces onder controle te krijgen. Een effectieve vertering en afbraak van voeding vermindert namelijk de belasting op de darmen. Dit stelt de darmen in staat om zich te richten op herstel en genezing. Om de spijsvertering zo optimaal mogelijk te ondersteunen, zijn er enkele belangrijke aandachtspunten waar je op kunt letten.
Een goede voorbereiding op de spijsvertering begint eigenlijk al voordat de eerste hap genomen wordt. Tegenwoordig nemen veel mensen niet meer de tijd om rustig te eten. Dit leidt ertoe dat de bloedtoevoer wordt weggeleid van het spijsverteringsstelsel naar de spieren en vitale organen die nodig zijn voor overleving. Om de voeding optimaal te verteren, is het belangrijk om in een ontspannen toestand te verkeren tijdens het eten. Neem er gewoon de tijd voor!!
- Eet niet terwijl je aan het werk bent, aan het scrollen bent op je telefoon, voor de televisie zit of tijdens het autorijden.
- Neem de tijd om rustig te eten en kauw goed op je eten voordat je doorslikt. Dit bevordert een betere afbraak van het voedsel en vermenging met speeksel. Speeksel bevat enzymen (amylase) die helpen bij het afbreken van koolhydraten.
- Richt je volledige aandacht op het eten. Wees je bewust van de geur, smaak en textuur van het voedsel.
- Eet niet direct na een workout, aangezien je lichaam dan nog in een sympathische staat verkeert.
Zorg voor een goede maagzuurproductie.
Maagzuur is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Het is betroken bij het afbreken van voedsel, het doden van schadelijke bacteriën, het activeren van spijsverteringsenzymen en het bevorderen van de opname van voedingsstoffen.
Bij een tekort aan maagzuur wordt eten niet volledig afgebroken en blijft het langer in de maag zitten. Hierdoor bestaat de kans dat de voedselresten gaan gisten en rotten. Dit kan leiden tot brandend maagzuur en reflux. (Wat mij helpt is een kwart theelepeltje Baking Soda oplossen in lauwwarm water en opdrinken na de maaltijd) Door rustig te eten en voedsel heel grondig te kauwen, bereidt men de maag zich voor op de productie van maagzuur. Daarnaast ga je weer voelen wanneer je genoeg hebt gehad en stop je met eten. Ons lichaam is een knap staaltje techniek, luister er naar!
Ondersteun de lever en galblaas.
De lever maakt gal aan die vervolgens wordt opgeslagen in de galblaas. Gal speelt een cruciale rol bij de vertering en opname van vetten. Een dieet met onvoldoende vetinname of een dieet dat voornamelijk bestaat uit ongezonde vetten, zal de galblaas minder stimuleren om gal af te geven aan de dunne darm. Dit kan leiden tot een onvoldoende emulgering en vertering van vetten, wat de opname van vetoplosbare vitaminen en essentiële vetzuren belemmerd.
Spijsverteringsenzymen.
De alvleesklier produceert pancreatine, een mix van spijsverteringsenzymen die afgegeven wordt in de dunne darm. Pancreatine bevat enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken van koolhydraten (amylase), vetten (lipase) en eiwitten (protease), zodat het lichaam ze gemakkelijker kan opnemen. Andere plekken in het lichaam waar de productie van verteringsenzymen plaatsvindt zijn onder andere de mond, maag, dunne darm en dikke darm.
Spijsverteringsenzymen zijn bovendien te vinden in voedingsmiddelen zoals ananas (bromelaïne), papaja (papaïne), mango (amylase), avocado (lipase) en rauwe zuivel (lactase). Daarnaast kunnen supplementen zoals spijsverteringsenzymen de natuurlijke enzymproductie van de alvleesklier ondersteunen.
De darmwand herstellen.
In deze fase ga je aan de slag met het herstellen van de darmwand. Voedingsstoffen die een gezonde darmwand ondersteunen zijn onder andere vitamine A, vitamine D, zink en omega 3-vetzuren.5,6 Maar het belangrijkste nutriënt dat ingezet kan worden bij een lekkende darm is zonder twijfel glutamine, het meest voorkomende aminozuur in het lichaam.
Glutamine levert energie aan de cellen van de darmwand en bevordert daarmee hun groei, herstel en functioneren.7,8,9,10 Bovendien stimuleert het aminozuur de productie van sIgA (secretory immunoglobulin A), een antilichaam dat helpt bij het neutraliseren van schadelijke stoffen en het bevorderen van een gezonde darmflora. Door de darmwand te ondersteunen, helpt glutamine voorkomen dat ongewenste stoffen lekken en in de bloedbaan terechtkomen.
Versterk de darmflora.
Tijdens deze fase richt men zich op het herstellen van een goede balans van gezonde bacteriën in de darmen en het verminderen van de overgroei van schadelijke micro-organismen.
Probiotica ondersteunen bij het aanvullen van de darmen met gunstige bacteriestammen. Ze bevorderen daarmee een gezonde darmflora, de spijsvertering en het immuunsysteem. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool, augurken en kimchi bevatten natuurlijke probiotica.
Prebiotica zijn voedingsstoffen die niet door ons lichaam kunnen worden verteerd, maar als voedselbron dienen voor gunstige bacteriën in de darmen. Prebiotische voedingsmiddelen zijn onder andere uien, knoflook, bananen, asperges, appels en volkorengranen.
Terug naar normaal.
Tijdens deze fase worden specifieke voedingsmiddelen stapsgewijs toegevoegd om te bepalen hoe goed het lichaam erop reageert. Het doel is om eventuele voedselintoleranties, allergieën of overgevoeligheden te identificeren en te vermijden om verdere schade aan de darmwand te voorkomen.
Verbeter je leefstijl, verminder stress, zorg dat je slaapt en beweeg!!!
Bron: Ortho Health Foundation