Onze emoties en hersenen.

18-01-2024

Een ding moeten we nooit uit het oog verliezen: het emotionele deel van onze hersenen wil niet afzien, en eten is een emotionele aangelegenheid. Heel veel mensen zijn verslaafd aan fastfood, suiker en industrieel bewerkte voedingsmiddelen.

Een significante gedragsverandering zal alleen dan plaatsvinden als dit deel van de hersenen meer winst dan verlies vaststelt. Dat is wellicht de reden waarom veel diëten op den duur niet werken: onze hersenen willen niets kwijtraen, zelfs geen gewicht!

Het is veel beter om er weer goed uit te gaan zien, geen pijn meer te hebben, zonder kortademigheid de trap op te kunnen lopen, bepaalde kleren weer te kunnen dragen, je weer aantrekkelijk te voelen en andere positieve successen te bereiken, door te kiezen voor verandering.

Juiste voeding is een oplossing voor talrijke problemen zoals bijvoorbeeld allerlei ontstekingsziekten. Maar voedsel moet ook lust opwekken. Daarom is het verstandig zoveel mogelijk pittige kruiden en intensief smakende ingrediënten, zoals gember en chili, te gebruiken. En natuurlijk zo onbewerkt mogelijk.

Door intensief smakend eten wordt een snellere verzadiging bereikt, daardoor wordt er minder gegeten, de inname van de hoeveelheid calorieën wordt kleiner en daardoor vermindert ook het risico op overgewicht en ontwikkeling van het metabool syndroom. Deze laatste is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel. Vooral mannen hebben er last van.

Bron: dr. Leo Pruimboom