
Supplementen, zin of waanzin?1
Gebruik jij supplementen? Maar jij gaat toch uit van de kracht van onbespoten voeding en gezond leven?
Dit soort
reacties hoor ik vaak wanneer ik vertel dat ik supplementen gebruik. Als er iemand
is die dagelijks bezig is met onbewerkt, gevarieerd, vegetarisch voedsel is, dan ben ik het wel. Als je tekorten wilt voorkomen en daarmee je
gezondheid wilt optimaliseren, zijn écht voedsel, een gezonde leefomgeving,
beweging en ontspanning dé pijlers. Toch zie ik ook dat supplementen een snelle
en positieve wending kunnen geven aan iemands gezondheid.
Althans, goede en
hoogwaardige supplementen. Daar waar voeding zaken kan oplossen, zal ik niet snel naar een
supplement grijpen. Toch kan onze behoefte aan voedingsstoffen lang niet altijd
afgedekt worden met voeding alleen, hoe gezond je ook eet. Dagelijks hoor ik
van mensen dat ze door hun omgeving of reguliere hulpverlener bijna voor gek
worden verklaard als ze supplementen gaan slikken. Ik hoop dat dit artikel je helpt om je eigen mening te vormen over
dit complexe onderwerp. Zijn supplementen weggegooid geld of kan het wel
degelijk de moeite waard zijn om ze te gebruiken? Onze voeding bevat vaak
niet alle voedingsstoffen.
voeding bevat vaak niet alle voedingsstoffen
Voldoende groente, fruit en jodiumbronnen.
Slechts een klein percentage van alle Nederlanders krijgt voldoende groente, fruit en jodiumbronnen binnen. Volgens de Voedselconsumptie peiling 2012-2016 at de gemiddelde Nederlander in 2016 zo'n 130 gram groente en 130 gram fruit, terwijl de minimale norm op 250 gram groente en 200 gram fruit ligt. Slechts 15% van de volwassenen in Nederland haalt deze normen. Volwassenen tussen de 19 en 50 jaar scoren het slechtst. Naar schatting hebben zo'n 6 miljoen Nederlanders een jodiumtekort.
Bij groente en fruit is uitgegaan van de periode van 1940-1991, bij vlees, kaas en zuivel van de periode 1940-2002. Het is een gemiddelde van 72 onderzochte voedingsmiddelen
Belangrijkste oorzaken die in het rapport genoemd worden voor deze afname: raffinage en bewerking van voedsel, productiemethoden (veredeling, verandering van rassen, gewasbescherming, kunstmest, bodembeheer etc)
Dat fosfor in de plus staat lijkt wellicht gunstig, maar dat is het niet. Calcium, fosfor en magnesium behoren altijd met elkaar in balans te zijn. Een overmaat aan fosfor ten opzichte van calcium en magnesium (die wel sterk verminderd) zijn kan veel negatieve effecten op onze gezondheid (zeker van botten, gebit etc)) hebben.
Een aantal voedingsmiddelen uitgesplitst, periode 1985/2002
(Bron: 1985 Geigy Zwitserland, levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe/sanatorium oberthal)
Voedingsmiddel Voedingsstof Afname percentage
Broccoli Calcium -73%
Foliumzuur -62%
Magnesium -55%
Appel Vitamine C -60%
Aardbei Calcium -43%
Vitamine C -87%
Spinazie Calcium -76%
Vitamine C -65%
Een aantal brein gerelateerde klachten die volgens het Thomas rapport een link hebben met tekorten aan mineralen en sporenelementen:
Chroom Koper IJzer Kalium Magnesium Fosfor Selenium Zink
ADHD x x x x
Angstige onrust x x x x
Agressie x x x
Bipolaire stoornissen x x x
Depressie x x x x x x x
PMS x x x x x x
Schizofrenie x x x x
Veel voedingsmiddelen zijn geraffineerd
Veel voedingsmiddelen (wit meel, Jozo zout, witte pasta, witte rijst, witte suiker, oliën) zijn geraffineerd: de delen die kostbare voedingsstoffen bevatten, zijn eruit gehaald. Ook andere bewerkingen aan voedsel, opslagmethoden, sealen etc. gaan ten koste van veel voedingsstoffen. Het verteren van voedsel kost energie, die geleverd moet worden door o.a. mineralen en sporenelementen. Omdat deze voedingsstoffen niet in leeg voedsel zitten, onttrekt geraffineerd voedsel dus uiteindelijk energie.
Optimale energieaanmaak (of je nu gezond of ziek bent) is dus feitelijk onmogelijk als je voornamelijk geraffineerd voedsel blijft eten.
Bron: Rineke Dijkinga