Supplementen, zin of waanzin? 2
Raffinage van voedingsmiddelen
Ook geraffineerd zout en oliën horen eigenlijk in vorenstaand (zie vorige blog) lijstje thuis. Jozo zout is, ten opzichte van bijvoorbeeld Keltisch- en Himalaya zeezout, ontdaan van zo'n 84 waardevolle mineralen en sporenelementen. Ook oliën als zonnebloemolie of veel industriële olijfolie zijn door ontgeuren, bleken, raffineren en zuiveren veel van hun waardevolle voedingsstoffen kwijtgeraakt.
Industrieel bewerkte voedingsmiddelen
Veel voedingsmiddelen zijn industrieel bewerkt. Gemiddeld eten we nog slechts zo'n 3% van onze voeding in onbewerkte vorm. Dit gaat ten koste van veel waardevolle voedingsstoffen. Zeker van vitamines die erg vatbaar zijn voor verhitting, licht en zuurstof, zoals de B-vitamines.
Andere mogelijke oorzaken van tekorten
En dan zijn er nog heel wat andere redenen waarom onze behoefte aan voedingsstoffen niet kan worden afgedekt met gezonde voeding alleen.
Medicijngebruik
Medicijngebruik maakt de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen groter. Maar let op: gebruik niet zomaar allerlei voedingssupplementen naast je medicijnen, zeker niet op het zelfde inname moment. Sommige supplementen kunnen de werkzaamheid van je medicijnen verminderen.
Het lage aantal zonuren in Nederland
Het lage aantal zonuren in Nederland, plus het feit dat we ons vrijwel altijd direct insmeren met een zonnebrandcrème, maakt dat heel veel mensen een tekort aan vitamine D hebben. Dit is met de beste wil van de wereld niet op te lossen met voeding, omdat er simpelweg geen voedsel is waar zo veel vitamine D in zit. Vitamine D is een van de meest kritische vitamines als het gaat om tekorten bij mensen in Westerse landen. Dus ga naar buiten!!
Vitamine D wordt altijd in verband gebracht met gezonde botten. Het heeft echter zoveel meer belangrijke taken in onze totale hormonale gezondheid dat een regelmatige check-up niet verkeerd zou zijn. Het vitamine D-gehalte moet minimaal 80-100 mmol zijn, zeker bij mensen met diabetes, depressies, chronische ontstekingen of andere chronische aandoeningen. Lees anders eens het boekje 'Nieuw licht op vitamine D' van Gert Schuitemaker.
Milieu-invloeden
Milieu-invloeden zoals zware metalen en xeno-oestrogenen zorgen ervoor dat onze behoefte aan voedingsstoffen groter wordt. Alle chemische, synthetische en schadelijke stoffen die we via ons water, ademhaling en voeding binnen krijgen, moeten door ons lichaam worden ontgift. Hier is een scala aan voedingsstoffen voor nodig. Voedingsstoffen die lang niet altijd voldoende aanwezig zijn, maar die, als ze wel aanwezig zijn, feitelijk bedoeld waren voor andere belangrijke processen in ons lichaam.
Vitale voedingsstoffen worden verbruikt
Veel vitale voedingsstoffen worden verbruikt om vitale processen in ons lichaam weer in goede banen te leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel mineralen en sporenelementen nodig als je veel verzurend voedsel eet. Je lichaam zet alles op alles om je bloed weer basisch te krijgen en gebruikt hiervoor basische mineralen. Dit is wellicht een van de meest plausibele verklaringen waarom botontkalking op steeds jongere leeftijd voorkomt; de mineralen die bedoeld waren voor sterke botten worden ingezet om de verzuring te lijf te gaan. Je voeding voor 80% basisch en voor 20% verzurend moeten zijn om de balans niet te verstoren. (zie mijn blog "wat is basisch"?)
Regulatie van onze bloedsuikerspiegel
Hetzelfde gaat eigenlijk ook op voor de regulatie van onze bloedsuikerspiegel. Er is heel veel voedsel dat onze bloedsuikerspiegel te snel en te lang laat stijgen. Denk aan suikers, sapjes, frisdranken, alcohol, tarweproducten, mais, aardappelen etc. Het is dus niet zo vreemd dat er constant maatregelen genomen moeten worden om onze bloedsuikers weer in goede banen te leiden.
Chronische klachten/ontstekingen
Chronische klachten/ontstekingen zorgen voor een grotere behoefte aan voedingsstoffen. Eigenlijk kun je chronische klachten wel een beetje vergelijken met topsport: ons lichaam heeft dan veel meer voedingsstoffen nodig om herstelwerkzaamheden uit te voeren dan wanneer we gezond zijn. Zeker als de eetlust ook nog beperkt wordt door ziekte, is aanvulling met supplementen nog belangrijker.
Mensen met weinig vitaliteit, chronische ofwel ernstige aandoeningen, zoals kanker, doen er goed aan niet op eigen houtje van alles te gaan slikken. Raadpleeg liever een deskundige. Ook een online programma zoals het Eerste Hulp Bij Kanker van de arts Henk Fransen kan je behulpzaam zijn bij verantwoord gebruik van supplementen.
Bron; Rineke Dijkinga