Welke voeding is basisch of zuurvormend?

08-03-2024



Sterk zuurvormend 

zijn kaas, vleeswaren, vlees, soja, suikers, witmeel producten, zwarte thee, koffie, alcohol en frisdranken.

Zuurvormend

zijn peulvruchten, pinda's, eigeel, granen en gezwavelde zuidvruchten.

Zwak zuurvormend/zwak basisch

zijn kwark, crème fraîche, noten, zaden, oliën, ongezwavelde zuidvruchten, roomboter en eiwit.

Basisch

zijn melk, karnemelk, yoghurt, amandelen, bio garde en zonnebloempitten.


Veel vitale voedingsstoffen worden verbruikt om vitale processen in ons lichaam weer in goede banen te leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld heel veel mineralen en sporenelementen nodig als je veel verzurend voedsel eet. Je lichaam zet alles op alles om je bloed weer basisch te krijgen en gebruikt hiervoor basische mineralen. Dit is wellicht een van de meest plausibele verklaringen waarom botontkalking op steeds jongere leeftijd voorkomt; de mineralen die bedoeld waren voor sterke botten worden ingezet om de verzuring te lijf te gaan. 

Je voeding zou voor 80% basisch en voor 20% verzurend moeten zijn om de balans niet te verstoren.

Ga echter altijd uit van je eigen gevoel, ieder mens is immers uniek. Deze wetenschappelijke bevindingen zijn om die reden nooit één op één toe te passen met eenzelfde resultaat.