Gezond én (h)eerlijk eten gaan hand in hand.
Lekker en gezond eten zonder vlees en vis. En waarom zou je dat niet doen?
Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat voeding met veel rood en
bewerkt vlees ongezond is. Een goed samengestelde, gevarieerde vegetarische
voeding levert de dagelijks benodigde
hoeveelheid van alle noodzakelijke voedingsstoffen in ruime mate en het is nog
lekker ook!
Een aantal voedingsstoffen verdient extra aandacht voor vegetariërs. Dat zijn:
eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine
B12 en ijzer.
Eiwitten
hebben een belangrijke functie als bouwsteen voor het lichaam. Plantaardige eiwitten zijn over het algemeen (sojabonen uitgezonderd) van lagere kwaliteit dan dierlijke: ze bevatten de essentiële aminozuren in een minder handige verhouding. Dit is meer een academisch gegeven dan dat je er in de praktijk iets mee moet: dat vegetariërs bepaalde combinaties van eiwitrijke producten (zoals peulvruchten en granen) moeten eten om aan voldoende aminozuren te komen, is achterhaald. Een lagere eiwitkwaliteit kun je namelijk compenseren door een hogere eiwitinname. (ook) met een gevarieerde vegetarische voeding krijg je ruim voldoende eiwit binnen.
Omega 3-vetzuren
ofwel linoleenzuur behoren tot de essentiële vetzuren. Die zitten in plantaardige oliën en noten. Daarnaast beschermen speciale omega 3-vetzuren in vis tegen een hartaanval. Dit risico kun je echter ook zonder vis te eten verkleinen door gewoon gezond te leven: voldoende bewegen, niet roken, matig met alcohol, een goed gewicht behouden en een voeding met veel groenten en fruit, volkorenproducten en weinig verzadigd vet. Allemaal factoren waar vegetariërs goed op blijken te scoren.
IJzer
is een belangrijk mineraal bij het
transport van zuurstof in het bloed.
Plantaardig ijzer wordt minder goed
opgenomen dan ijzer uit vlees, maar in
de praktijk blijken andere factoren een
belangrijker rol te spelen in onze ijzervoorziening dan of het ijzer plantaardig
dan wel dierlijk is. Uiteraard blijft het
voor iedereen, dus ook voor vegetariërs,
belangrijk om voldoende ijzer binnen te
krijgen: dit haal je uit volkorenproducten
(brood), noten, groenten, peulvruchten
en gedroogd fruit of appelstroop. De
gelijktijdige inname van een vitamine
C-rijk product is belangrijk om het ijzer
op te nemen. Je kunt dan denken aan
groente, fruit of een glas sinaasappelsap.
Vitamine B12
is belangrijk voor de aanmaak van bloed en voor het zenuwstelsel. Vitamine B12 kun je via de voeding
alleen binnen krijgen met dierlijke producten als vlees, zuivel, vis en eieren, of
als het aan voedingsmiddelen is toegevoegd zoals bij sommige merken vleesvervangers en zuivelvervangers zoals
sojamelk. Aangezien vegetariërs over
het algemeen zuivel en eieren gebruiken, krijgen ze voldoende vitamine B12
binnen.
Deze info is verstrekt door de vegetariërsbond.