Voeding en gezondheid.

20-06-2024

Het verschil tussen reguliere voeding en natuurvoeding.

Word je van een avocado dik of is de vrucht juist een bron van vezels? Passen koolhydraten nou wel of niet in een gezond voedingspatroon? En die twee stuks fruit, hoe zit dat eigenlijk? Zit daar niet veel te veel suiker in? Wie zich verdiept in het onderwerp voeding komt heel veel tegenstrijdige informatie tegen. Dat kan soms best verwarrend zijn. Wat is waar? Tijd voor nuance.

Er is meer overlap dan je denkt.

Welke voedingsleer heeft het bij het rechte eind? Zoals altijd ligt het antwoord niet zo zwartwit. Vooropgesteld: er is geen sprake van goed of fout. De vele voedings- en dieetadviezen liggen veel dichter bij elkaar dan veel mensen denken. Een paleodieet, orthomoleculaire voeding, de Schijf van Vijf: vaak zien we dat ze tegenover elkaar worden gezet en dat 'aanhangers' elkaar op details bekritiseren. "Tarwe is slecht! Welnee, er is niks mis mee"! Er is meer overlap dan je denkt. Juist een integrale visie, waarbij je het beste uit twee werelden combineert, lijkt de beste weg. Mijn advies: luister naar elkaar, leer van elkaar en werk samen.

1. Eet veel groente en fruit.

Wie een analyse maakt van de vele aanbevelingen voor gezonde voeding, ziet zeker een algemene deler die is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Zoals: eet weinig vlees en varieer met vis, gebruik plantaardige olie, eet veel groente en fruit en weinig zout, vermijd koekjes en frisdrank en zorg voor een gevarieerd eetpatroon. Daarbij geldt ook altijd het advies: eet minder grote porties, beweeg meer, zorg voor voldoende slaap en vermijd stress. Als je deze adviezen in je leefstijl integreert ben je al een eind op de gezonde weg. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een gezond eetpatroon leidt tot minder hart- en vaatziekten, een kleinere kans op kanker, minder diabetes type 2, een sterker immuunsysteem en meer gezonde levensjaren. Tel uit je winst!

2. Schijf van Vijf.

Bovenstaande aanbevelingen zien we ook terug bij het Voedingscentrum. Dit adviesorgaan van de overheid vertaalt wetenschappelijke inzichten van de Gezondheidsraad in praktische adviezen voor een groot publiek. Een van de bekendste adviezen van het Voedingscentrum is eten volgens de Schijf van Vijf. Ook hierin zien we de bekende tips terug: veel groente en fruit, volkorenproducten, minder vlees, meer plantaardig en vloeibaar bakvet, en minder tussendoortjes. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het Voedingscentrum er is voor alle Nederlanders, waarbij het rekening moet houden met budget, eetcultuur en haalbaarheid.

Weet u dat slechts 2% van alle Nederlanders de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groenten per dag haalt ? 

3. Geen lichaam is hetzelfde.

Waarom dan toch al die verschillende richtingen op het gebied van voeding? Omdat geen lichaam hetzelfde is. De een wil afvallen met andere voeding, de ander is overtuigd veganist en wil alleen nog maar plantaardige en biologische producten eten. Weer een ander is meer gericht op het voorkomen van ziekte of de behandeling van een chronische aandoening. Waar een intensief sporter misschien behoefte heeft aan meer eiwitten, richt iemand die van zijn buikvet af wil zich op gezonde koolhydraten. De een moet glutenvrij eten, de ander zoutarm. De één zegt: niet meer dan drie maaltijden per dag, de ander: verspreid je eetmomenten liever. 

4. Natuurvoeding en orthomoleculaire voeding.

Volgens natuurvoedingsadviseurs bevat goede voeding naast brandstof ook belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een betere weerstand en meer vitaliteit. De keuze valt daarbij op onbewerkte en biologische voeding en seizoensproducten van hoge kwaliteit. Een lichaam maakt met natuurvoeding optimaal gebruik van macro- (goede koolhydraten, vet, eiwit) en microvoedingsstoffen (vitaminen, mineralen, sporenelementen). 

Binnen de natuurvoeding neemt de orthomoleculaire voedingsleer een aparte plaats in. In deze voedingsleer draait het niet alleen om de producten zelf – biologisch en onbewerkt –, maar ook om de optimale opname door het lichaam van vitaminen en mineralen uit de voeding. Belangrijke adviezen zijn onder andere stoppen met geraffineerde koolhydraten (suiker) en dierlijke zuivel, meer vette vis, en veel meer groente dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid uit de Schijf van Vijf. Door de juiste voedingsproducten te combineren is het volgens de orthomoleculaire voedingsleer bovendien mogelijk om klachten zoals astma, eczeem of vermoeidheid te verminderen. 

Je bent wat je eet en wat je verteerd!

5. Zorg voor goede begeleiding.

Waar uw voorkeur ook ligt, zomaar een dieet volgen is niet echt een goed idee. Of u nu wilt afvallen, fitter wil voelen of van uw darmklachten af wil, laat u begeleiden. Is het noodzakelijk uw voedingspatroon te veranderen vanwege een medisch probleem, dan is de begeleiding van een gediplomeerd diëtist nodig.

Een echt goed advies op maat dat u langere tijd volhoudt kan eigenlijk alleen met hulp een succes worden. De stok achter de deur maakt het gewoon beter te doen. Een advies als 'drink water in plaats van een liter cola per dag' is voor veel mensen echt niet eenvoudig op te volgen. Als u gebruik maakt van een coach, die u regelmatig ziet en spreekt, wordt het een stuk gemakkelijker.

Wie beweert dat?

Bij al die verschillende voedingswijsheden is het belangrijk om te kijken naar de oorsprong van de informatie die u leest. Wees kritisch. Waar komt het vandaan? Wie heeft het dieet ontwikkeld? Keto is bijvoorbeeld ontwikkeld voor kinderen met epilepsie en koolhydraatarm eten is in beginsel bedoeld voor mensen met diabetes type 2. Toen bleek dat een eetpatroon met minder koolhydraten leidt tot afvallen en ketogeen eten  leidt tot betere sportprestaties, kwam deze voedingswijze in een heel ander perspectief te staan.