Water, essentieel om te overleven¹.
Behalve zuurstof en voedsel is drinken ook essentieel om te overleven. Zonder vocht inname overleven we slechts enkele dagen, zonder voedsel kunnen we wel 50/60 dagen overleven.
Dat laat goed zien hoe belangrijk vocht is voor onze stofwisseling. De vraag is wat, hoe veel en wanneer we moeten drinken. Dat kan voor iedereen verschillend zijn maar het is heel goed mogelijk daar een leidraad voor te geven.
De keuze in dranken is reuze, maar of dat ook nodig is om gezond te blijven? Nee, deze enorme keuze is er nu ongeveer 100 jaar en het gevolg van de industrie. In sommige beschavingen werden eerder al variaties ontwikkeld zoals thee, sappen, bier, wijn en gedestilleerd zoals brandewijn, maar de productie was ingewikkeld, duurde lang en konden niet simpel bij een winkel worden gekocht. Water was dé vloeistof waarmee de dorst werd gelest.
Theesoorten (allen afkomstig van de camellia sinensis) bevatten verschillende bestanddelen waardoor ze verschillende effecten hebben; anti-ontsteking, antibacterieel, antiviraal, antioxidatief en kunnen het immuunsysteem activeren of juist kalmeren.
Groene thee bevat polyfenolen met anti-oxidatieve werking en is daardoor goed voor onze gezondheid. Die bestanddelen zijn vooral werkzaam tegen ontstekingen, bateriën en virussen.
Kruidenthee en thee van vruchten hebben ook een goede werking op onze gezondheid maar ook dan geldt weer, onbewerkte! De zakjes thee uit de winkel bevatten toevoegingen zoals smaakstoffen, zoetstoffen en houdbaarheidstoffen.
Koffie bestaat uit 98 % water en door het drinken hiervan stijgt de concentratie en wordt vermoeidheid tegengegaan. Dit is bekend én wetenschappelijk bewezen. Minder bekend is dat koffie ook een ontgiftende werking heeft doordat de bestanddelen ervan de werking van de lever ondersteunen. Naast coffeïne bevat ze namelijk ook een aantal fenolachtige substanties (kawheolen cagestrol) die een zeer sterke anti-oxidatieve werking hebben. Deze voordelen blijken uit het feit dat koffie preventief kan werken tegen bepaalde vormen van kanker. Koffie kan zonder suiker worden ingedeeld bij de caloriearme dranken, vergeleken met calorierijke dranken als frisdrank. In koffie is van de aanwezige stof chlorogeenzuur bekend dat het de werking van het hormoon insuline verhoogt en daarmee de effectiviteit van de suikerstofwisseling verbetert. Mogelijk beschermt dat tegen diabetes.
Alles bij elkaar genomen bliijkt er ook sprake te zijn van gezondheidsbevorderende effecten van de stof cafeïne. Decafé heeft deze effecten niet. Wat betreft een hoge bloeddruk (hypertensie), uit onderzoek is gebleken dat koffie de bloeddruk verhoogt maar dit slechts enkel uren aanhoudt. Er is géén blijvende hoge bloeddruk bewezen, óók niet bij mensen met hypertensie.
Bron; dr. Leo Pruimeboom